Namnlös (1200 x 628 px) (1).png
pexels-sora-shimazaki-5938638.jpg
Underlivsinfektioner: Urinvägsproblem eller Bakteriell Vaginos?

Svamp, urinvägsinfektion, könssjukdom – eller bakteriell vaginos?

Många underlivsinfektioner har liknande symtom och det är inte alltid lätt att veta vad dina besvär beror på. En av de vanligaste är bakteriell vaginos, där slidans bakterieflora är i obalans. Obehandlad bakteriell vaginos medför en större risk för komplikationer i samband med exempelvis en graviditet eller ett kirurgiskt ingrepp i underlivet. Du kan också bli mer mottaglig för andra sexuellt överförbara infektioner. Vi reder ut när du bör misstänka bakteriell vaginos och när det är viktigt att du testar dig.

KÖP TESTET

Vad beror mina underlivsbesvär på?

Kanske känner du igen dig i något av följande scenarion:

  •  Sveda när du kissar: “Åh nej, inte en till urinvägsinfektion! Eller är det klamydia?”
  • Obehag eller smärta i underlivet efter samlag: “Kanske blev det för kort förspel den här gången också? Fast jag kände mig ju redo.”
  • Klåda i underlivet: “Jag får svänga förbi apoteket och köpa en behandling mot svamp.”
  • Illaluktande flytningar och allmänna besvär i underlivet: “Vad händer nu? Har jag fått en könssjukdom?” 
Det kan vara så att du har urinvägsinfektion, torrt underliv, svamp eller en könssjukdom. Men dina besvär kan också bero på annat, såsom obehandlad bakteriell vaginos. Du kan även ha flera infektioner samtidigt. Läs vidare för att lära dig mer om vad bakteriell vaginos är, vad det finns för riskfaktorer och hur du känner igen symtomen.

Vad är bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos är en av de vanligast förekommande underlivsinfektionerna hos kvinnor och kan ge alla eller några av besvären ovan. Symtomen på bakteriell vaginos är individuella, och kan variera från ganska diffusa till mycket besvärande och då påverka livskvalitén negativt. Ändå är okunskapen stor och många har bakteriell vaginos utan att veta om det. 

Vid bakteriell vaginos rubbas den mikroflora som normalt finns i slidan, eller vaginan som det heter på medicinskt språk. En typ av mjölksyrebakterier som kallas för laktobaciller producerar normalt mjölksyra och väteperoxid som sänker slidans pH-värde och gör den sur, vilket skyddar den mot infektioner. Det beror på att andra bakterier inte kan växa i den sura miljön. Men när laktobacillerna minskar ökar pH i slidan och därmed kan andra så kallade anaeroba bakterier föröka sig och ta över. Den nya miljön kan också öka risken för andra infektioner och det är därför möjligt att få exempelvis svamp (candida) samtidigt som du har bakteriell vaginos. Det gör det svårare att ställa diagnos och utan rätt diagnos är det svårt att välja rätt behandling.

Vad orsakar bakteriell vaginos?

Vad som orsakar obalansen i underlivet är inte helt fastställt, men det finns olika faktorer som ökar risken för att drabbas.

Kända riskfaktorer för bakteriell vaginos är 

  • att du tvättar dig i underlivet med felaktiga produkter (t.ex. tvål eller “douching”*) 
  • att du har en ny sexpartner
  • att du har många olika sexpartners
  • att du har sex med andra kvinnor
  • att du har afrikanskt ursprung
  • att du nyligen har genomgått en behandling med antibiotika.

    Antibiotikabehandling slår ut även de goda laktobacillerna i tillägg till de sjukdomsorsakande bakterierna som behandlingen är avsedd för. Det rubbar balansen i kroppens mikroflora och ökar risken för både bakteriell vaginos och svampinfektioner i underlivet. Överdriven tvättning, en ny eller många olika sexpartners kan också rubba den normala bakteriefloran i slidan, medan kvinnor som har sex med andra kvinnor kan smitta varandra. Att du som har afrikanskt ursprung har större risk att drabbas beror på genetiska faktorer. 

    *Douching innebär att tvätta inne i slidan med vatten eller andra vätskor som kan innehålla till exempel vinäger, bakpulver, jod, antiseptika och olika typer av doftprodukter.


12.png
11.png

Hur tar jag reda på om jag har bakteriell vaginos?

Om du har symtom som kan bero på bakteriell vaginos kan du besöka en gynekolog som undersöker dig och ställer diagnos baserat på fyra kriterier; karakteristisk flytning, förhöjt pH i slidans sekret, positivt "snifftest" (fiskluktande flytning) och förekomst av så kallade “clue cells” i våtutstryk från slidan. Ett våtustryk innebär att gynekologen tar ett prov med lite vätska från slidan och stryker ut det på ett glas. Provet undersöks sedan i mikroskop, där det går att se om de karakteristika cellerna finns. 

Som alternativ kan du beställa ett test från Dynamic Code där du enkelt tar ett vaginalprov hemma som du sedan skickar in för att testas på lab. Testet visar både om du har bakteriell vaginos och/eller en svampinfektion. 

Vanliga symtom vid bakteriell vaginos är 
  • att det kliar i underlivet
  • att du får illaluktande flytningar (kan lukta rutten fisk)
  • obehaglig lukt från underlivet
  • tjocka, vita flytningar
  • tunna vita, grå eller ibland grönaktiga flytningar
  • att underlivet är rött och svullet. 
Du kan också uppleva 
  • att det gör ont eller att du känner obehag under eller efter samlag
  • att det svider när du kissar eller efter att du kissat.
Du kan ha allt ifrån mycket besvärliga till väldigt otydliga symtom, det varierar mycket mellan olika kvinnor. Många är också helt symtomfria.

När är det viktigt att testa sig?

Som kvinna i fertil ålder kan du drabbas av bakteriell vaginos. Det är bra att du testar dig om du har symtom men extra viktigt om du löper en ökad risk för komplikationer. Vid en operation eller annat ingrepp i underlivet finns det alltid en viss risk för efterföljande infektion i underlivet. Om du redan har bakteriell vaginos är den risken högre. I ovanliga fall kan barn födas för tidigt om du har bakteriell vaginos när du är gravid. 

Det kan vara bra att du testar dig för bakteriell vaginos om du är en kvinna i fertil ålder och

  • ska genomgå en underlivsoperation
  • ska genomgå en abort 
  • har en kvinnlig sexpartner som har bakteriell vaginos
  • är gravid och har symtom på bakteriell vaginos
  • tillhör en riskgrupp och har symtom på bakteriell vaginos
  • har symtom som kan bero på bakteriell vaginos eller svamp.  

Vad gör jag om testet är positivt?

Ett positivt test innebär att du har bakteriell vaginos, en svampinfektion, eller både och. Då behöver du en vårdkontakt för vidare bedömning och eventuell behandling. Har du testat dig med Dynamic Codes test för Bakteriell vaginos och Candida får du hjälp att etablera en vårdkontakt. Du kan också ta med provsvaret till den läkare du själv vill om du föredrar det.  Många är också helt symtomfria.

Behandling mot bakteriell vaginos

Det finns receptfri behandling mot bakteriell vaginos att köpa på apotek, som bland annat fungerar genom att återskapa pH-balansen i slidan. Det finns vetenskapliga studier som visar att sådan behandling hjälper, men det finns också studier som visar på motsatsen. Nyligen blev även ett antiseptiskt läkemedel mot bakteriell vaginos, som är en av standard behandlingarna, receptfritt. Behandling kan även ske med antibiotika som ges lokalt i slidan som vagitorium eller vaginalkräm. 

För svamp finns receptfri behandling som du kan köpa när du är säker på att du har en svampinfektion. I komplicerade  fall behövs även läkemedel på recept.  

Om du är gravid och testet är positiv

Om du är gravid och du får ett positivt svar är det viktigt att du kontaktar din mödravård. Det beror på att bakteriell vaginos under graviditeten medför en risk att barnet föds för tidigt och med låg födelsevikt.

Rätt behandling första gången genom kombinerat test

Om du upplever symtom och bestämt dig för att du själv vill testa dig för bakteriell vaginos beställer du hem ett test som levereras till din brevlåda i en diskret förpackning. Testet från Dynamic Code jämför mängden laktobaciller med mängden anaeroba bakterier som finns i slidan vid provtillfället, för att bestämma om du har en vaginalflora som kan tyda på bakteriell vaginos eller inte.

Eftersom bakteriell vaginos dels kan misstas för en svampinfektion i underlivet och det inte heller är ovanligt att ha både candida (svamp) och bakteriell vaginos samtidigt, mäter testet även förekomsten av candida. På så sätt kan du få rätt behandling första gången.

Så fungerar Dynamic codes test

Dynamic Codes test mäter ett flertal olika laktobaciller och anaeroba bakterier och jämför sedan den totala mängden i dessa två olika grupper med varandra. Det är viktigt att titta på flera bakterier eftersom mikrofloran ser olika ut hos olika kvinnor och det finns flera grupper av laktobaciller och anaeroba bakterier som har associerats med bakteriell vaginos. 

Testet är ett så kallat PCR-test, där PCR står för polymerase chain reaction. PCR är en metod där små bitar av det genetiska material (DNA) som är av intresse kopieras många gånger om tills det finns tillräckligt mycket för att det ska gå att mäta vad som finns i ett prov. I detta fall är det genetiskt material av de mikroorganismer som finns i slidans mikroflora som kopieras och mäts.   

Det är möjligt att olika typer av bakterier är viktigare än andra när det kommer till bakteriell vaginos. Dynamic Code arbetar ständigt för att förbättra befintliga tester utefter den senaste vetenskapen.
.

Köp testet


Kan ett test ersätta ett gynekologbesök?

Ett test kan aldrig helt ersätta en klinisk undersökning. Fördelen med ett laboratorium baserat test är dock att det är objektivt. Studier visar att även erfarna läkare ibland kan göra olika bedömningar av samma prov, både jämfört med andra läkare och sig själva vid olika tillfällen. En läkare kan däremot få en bredare bild genom sin undersökning och kunskap om olika besvär och sjukdomar i underlivet och kan svara på dina frågor. Du bestämmer själv om du vill göra ett test eller först träffa en läkare. Om du får ett positivt testsvar hjälper Dynamic Code dig att komma i kontakt med läkare så att du kan få hjälp med behandling. n få hjälp med behandling.

Vad är skillnaden mellan pH-stickor och ett bakterietest?

Om du testar med pH-stickor får du reda på vilket pH-värde som finns i slidan vid testtillfället. Ett högt pH kan vara ett tecken på att mängden laktobaciller är låg och är en miljö där anaeroba bakterier trivs, men behöver inte betyda att du har bakteriell vaginos. Att i stället mäta den faktiska mängden laktobaciller och anaeroba bakterier i vaginalvätskan ger dig ett direkt svar. 

Kan jag förebygga besvär?

Det finns tyvärr inte jättemycket du kan göra själv för att undvika bakteriell vaginos. Viktigt är att undvika överdriven och felaktig tvättning av underlivet. Du behöver aldrig tvätta dig inne i slidan. Det räcker med utvändig tvätt med ljummet vatten max en gång om dagen. Tvätta aldrig underlivet med tvål.

Referenser:

https://journals.lww.com/greenjournal/abstract/2024/04000/a_comparison_of_newer_and_traditional_approaches.6.aspx
Dynamic codes “Litteraturstudie BV och Candida”
Intervju med Anna Ansell Schultz